Arrow

SMP Architects

Construction Progress: The Shirley Quadrivium Center at The Hill School

Here at SMP, we often ask ourselves: “How do we reuse what we have, and build only what we need?”  Our design for The Hill School’s Shirley Quadrivium Center is a local response to this ethical question.  As construction nears its mid-point, here is a project update.

 
  • 01 img 0994_Hill School Quadrivium

 

On the south side of The Hill School’s campus, two historic classroom buildings were in need of renovation and restoration.  At the same time, The Hill School determined to build a new STEM facility to house learning spaces for Science, Technology, Engineering, and Math. 

  • 02 671 190523 second floor presentation plan_Hill School Quadrivium

Addressing both concerns at once, the project solution involved the renovation of these two existing buildings and the construction of a laboratory addition within the 60-foot gap between.  The 1930’s brick structures will get a second life as classrooms for math and technology, while the new central link will provide state-of-the-art engineering, chemistry, biology, and physics labs.

 
  • 03 exterior rendering 4 19 2018 no logo_Hill School Quadrivium

 

This complex renovation and addition project is now under construction, and our design team is working hard at a detail level to ensure that the building is brought to life as we have envisioned it. 

 

  • 04 img 1003_Hill School Quadrivium
 
In the image below, you can see how the existing limestone surrounds were salvaged on the job site and numbered for reinstallation. 
 
  • 05 img 0477_Hill School Quadrivium
 
Within the existing buildings, finishes and deteriorated components have been removed as part of the renovation process. 
 
  • 06 img 1022_Hill School Quadrivium
 
Steel has been added in various locations to strengthen weak conditions and has also been used, as pictured here, to provide temporary supports. 
 
  • 07 img 0857_Hill School Quadrivium
 
Our structural engineers from CVM designed, detailed, and are working with us to administer the construction of the new steel frame, including how it interfaces with the existing bearing walls. 
 
  • 08 img 1079_Hill School Quadrivium
 
We worked to match the color and texture of the new brick with the existing and are working to resolve many other in-the-field aesthetic, programmatic, and technical issues as they arise.  
 
  • 09 img 1082_Hill School Quadrivium
 
Ultimately, the Shirley Quadrivium Center at The Hill School is a statement about reuse, demonstrating how we can accomplish our client’s highest goals without tearing things down.  The project, when completed, will tie together the past, the present, and the future as it provides spaces for STEM education.  The Shirley Quadrivium Center is scheduled to be completed in June 2020 - please stay tuned for updates as construction continues! 
 
  • 10 img 7844_Hill School Quadrivium